Huisvesting

Voordat je geitjes aanschaft is het belangrijk om een goede voorziening te hebben. Dus een goede stevige omheining en een stal of schuilhok.

Omheining

Het is belangrijk om een sterke omheining te hebben, want er zijn geitjes die uitbreken als het er bij de buren beter uitziet. Kies voor een stevige draad en niet zomaar een goedkope versie. Het is echt de investering waard.

Een geit houd ervan om ergens tegen aan te schuren en wat beter als een draad. Dus zorg ervoor dat je omheining stevig is en controleer regelmatig! Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat de geiten niet tegen de draad schuren door een elektrische draad te spanen of door extra planken te bevestigen.

Zelf heb ik voor mijn bok een omheining van draadpanelen. Ik heb voor deze gekozen omdat ze niet meebuigen en zeer stevig zijn. Voor mijn bok was dit alleen niet genoeg, want hij klom er nog steeds uit. Voor hem heb ik bovenop nog een stukje schuine draad gezet zodat hij er niet over kan springen of klimmen. (Voor enkel geitjes is dit normaal niet nodig, let op er zijn toch enkele geiten die over een draad kunnen springen)

Stal / Schuilhok

Je moet ook altijd een afdak voorzien voor je geiten. Geiten kunnen namelijk niet goed tegen de regen en de wind. Op regenachtige en winderige dagen zullen ze dus niet graag naar buiten gaan en zoeken ze meteen naar een schuilplek. In principe zijn schuilhokken al voldoende. Zorg wel dat er voldoende ruimte is want niet alle geiten gaan goed overweg kunnen met elkaar en als er te weinig ruimte is kan het zijn dat een geitje niet binnen mag. Zorg ook dat de openingen ruim genoeg zijn zodat niet 1 geit het schuilhok opeist of voorzie meerdere openingen. Zorg er ook voor dat er geen tocht is, want daar houden ze ook niet van en is bovendien ook niet erg gezond.

Zelf kies ik liever voor een stal met ieder zijn eigen hok. Ik sluit ze dan ook elke avond op in hun hok en laat ze er 's morgens terug uit. Zo weet ik dat iedereen een warm stekje heeft en droog zit voor de avond zeker voor in de winter. In de zomer zou ik het al wel eens durven om ze buiten te laten staan. Als ieder zijn eigen hok heeft is het ook makkelijker om ze te voeren. Zo kan ik ieder zijn portie afstemmen op hun gewicht. Ook heb ik geiten die op een ander voer staan (lammetjes, drachtige, bokken,...). Nog een voordeel is dat als de dierenarts moet komen moet je geen uren staan vangen maar zit iedereen klaar in zijn hokje.
Ook heb ik nog verschillende schuilhokken op mijn weides staan zodat ze bij slecht weer niet alleen in de stal blijven, maar dat ze zich ook eens kunnen verplaatsen. En ook dat iedereen droog kan gaan staan,  want ik heb veel geiten die niet overeenkomen in kleine ruimtes.

Weide verrijking

Geiten zijn vrij actieve en speelse dieren. Ze verkennen dan ook graag laag en hoog. Als je geiten bekijkt in het wild leven ze vaak tussen de bergen en beklimmen ze de steilste bergen. De gedomesticeerde geit doet dan ook niets lievers als klimmen. 

Mijn jonge geiten doen niets liever als in de bomen klimmen om de fijne takjes of appels te eten. Ook heb ik van die grote kabelkatrollen in mijn weide waar ze op kunnen springen. Hierop of tegen liggen grote boomstammen waar ze langs omhoog kunnen klimmen of over springen. Ook heb ik grote schuurborstels  op de binnen kant bevestigd zodat ze er tegen kunnen schuren. In de toekomst ga ik ook bruggetjes bouwen tussen de verschillende katrollen waar ze over kunnen rennen of een dutje op doen. We hebben ook nog enkele oude bomen die nog stevig zijn waar ik de toppen van af ga laten doen om platformen op te bouwen. Heuvels ga ik ook proberen te creeĆ«ren waar ze op kunnen spelen. En een stapel stenen vinden ze ook leuk en ze zijn dan ook nog goed voor de hoeven.

Voor geiten kan je het maar niet gek genoeg bedenken. Ze houden overal van. Zolang het maar geen saaie rechte weide is met enkel gras. Elke creatie is voor hun goed. Het moet enkel stevig en veilig zijn anders kunnen ze zich bezeren. Ik heb zelfs al geiten gezien die blij zijn met het oude speeltuintje en huisjes van de kinderen. 

Enkele foto's van hoe mijn weides er uitzien.

Wij zijn volop aan het renoveren, dus foto's volgen binnenkort.