Huisvesting

Voordat je geitjes aanschaft is het belangrijk om een goede voorziening te hebben. Dus een goede stevige omheining en een stal of schuilhok.

Omheining

Het is belangrijk om een sterke omheining te hebben, want er zijn geitjes die uitbreken als het er bij de buren beter uitziet. Kies voor een stevige draad en niet zomaar een goedkope versie. Het is echt de investering waard.

Een geit houd ervan om ergens tegen aan te schuren en wat beter als een draad. Dus zorg ervoor dat je omheining stevig is en controleer regelmatig! Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat de geiten niet tegen de draad schuren door een elektrische draad te spanen of door extra planken te bevestigen.

Zelf heb ik voor mijn dekbokken een omheining van draadpanelen. Ik heb voor deze gekozen omdat ze niet meebuigen en zeer stevig zijn. Ook heb ik gekozen voor een hogere omheinig namelijk 1m80. Dit omdat ik een bok heb gehad die over een draad van 1m20 klom. Daarom dat ik ook elektriciteitsdraad voorzien heb, om ervoor te zorgen dat ze niet gaan breken om bij de dames te komen.

Stal / Schuilhok

Je moet ook altijd een afdak voorzien voor je geiten. Geiten kunnen namelijk niet goed tegen de regen en de wind. Op regenachtige en winderige dagen zullen ze dus niet graag naar buiten gaan en zoeken ze meteen naar een schuilplek. In principe zijn schuilhokken al voldoende. Zorg wel dat er voldoende ruimte is want niet alle geiten gaan goed overweg kunnen met elkaar en als er te weinig ruimte is kan het zijn dat een geitje niet binnen mag. Zorg ook dat de openingen ruim genoeg zijn zodat niet 1 geit het schuilhok opeist of voorzie meerdere openingen. Zorg er ook voor dat er geen tocht is, want daar houden ze ook niet van en is bovendien ook niet erg gezond.

Zelf kies ik liever voor een stal met enkele aparte hokken. Zo kan ik, als het nodig is, geiten apart opsluiten. Zoals zieke geiten, drachtige, moeders met lammetjes, te magere dieren die bijgevoerd moeten worden,..... . Als ieder zijn eigen hok heeft is het wel makkelijker om ze te voeren. Zo kan ieder zijn portie afgestemd worden op hun persoonlijke behoefte (lammetjes, drachtige, bokken, te mager, te dik...)

Zorg er zeker voor dat je de stal kan afsluiten. Dit is altijd handig voor als je ze eens moet kunnen opsluiten, zoals voor een dierenarts bezoek. Dan is het gemakkelijk om de geitjes even op te sluiten zodat je ze niet nog hoeft te vangen. 

Ook heb ik nog verschillende schuilhokken op mijn weides staan zodat ze bij slecht weer niet alleen in de stal blijven, maar dat ze zich ook eens kunnen verplaatsen. En ook dat iedereen droog kan gaan staan,  want ik heb veel geiten die niet overeenkomen in kleine ruimtes.

Weide verrijking

Geiten zijn vrij actieve en speelse dieren. Ze verkennen dan ook graag laag en hoog. Als je geiten bekijkt in het wild leven ze vaak tussen de bergen en beklimmen ze de steilste bergen. De gedomesticeerde geit doet dan ook niets lievers als klimmen. 

Mijn jonge geiten (maar ook de volwassen en oudjes) doen niets liever als overal op te klimmen en spelen. Ik heb in mijn lammetjes weide dan ook allemaal kleine boomstronken staan waar ze kunnen op spelen. 

Je kan heel creatief worden in het bouwen van speeltuinen voor geitjes. Ze gaan hier dol op zijn! Zorg wel dat de constructies stevig en veilig zijn anders kunnen ze zich bezeren.