Voeding

In grote richtlijnen houdt dit in dat ze elke dag moeten beschikken over vers water en voldoende voedsel in de vorm van hooi, gras en krachtvoer.

Water

Geiten moeten beschikken over vers water. Ze zijn zeer kieskeurig hierin. Als het kleinste stofje erin valt kan het al niet goed genoeg meer zijn. In de winter houden ze van warm water. Het is dan ook verstandig om in de winter regelmatig lauw water aan te bieden om ze te stimuleren om voldoende te drinken. 

Ik zelf heb in mijn stal drinkemmers  en op de weide grotere tonnen. In de toekomst zou ik in de stal liever automatische drinkbakken hebben omdat ze dan altijd vers water hebben. Ik merk bij die van mij dat ze niet snel uit de emmers drinken als ze al een paar uur in de stal staan. Enkel in de winter is het oppassen met het aanvriezen ervan, maar hier bestaan al automatische verwarmde drinkbakken voor.

Hooi

Hun voedselrantsoen bestaat voornamelijk uit hooi. Dit is belangrijk voor een koude penswerking. Ze moeten elke dag beschikken over voldoende en goed hooi. Ook hier zijn ze weer kieskeurig en van zodra het hooi de grond raakt eten ze het niet meer op. Zorg dus voor een goede hooiruif, hooinet of eender welke constructie waar het niet op de grond valt.

In het begin had ik hooinetten. Dit werkte redelijk goed, tot ik op een moment een geit had die de touwen van de netten op at. Hierdoor heb ik de netten toch weggedaan. Nu heb ik ijzeren hooiruiven gekocht die over een plank geschoven kunnen worden en dan in 2 stallen voorzien van hooi. Deze hooiruiven zijn ook voorzien van een ingebouwd voerbakje voor krachtkorrel.

De hooiruiven zijn goed stevig en bestand tegen mijn geiten, maar ik vind de spatie voor het hooi in te doen nogal klein waardoor er weinig hooi in kan.

Een tweede nadeel is dat het voerbakje zo dicht tegen het hooi gedeelte zit dat geiten met horens soms moeilijk kunnen eten.

Krachtvoer

Dit is ook belangrijk om te voeren. Het voer bezit namelijk belangrijke vitaminen en mineralen die ze nodig hebben. Een dwerggeit heeft geen behoefte aan kilo's krachtvoer. Dit is eigenlijk iets dat je op het zicht en gevoel leert geven. Magere geiten krijgen meer tot ze op gewicht zijn en dikke geiten krijgen weinig tot zelf geen tot ze terug op een normaal gewicht komen. Drachtige dieren krijgen in de laatste stadia ook meer omdat ze natuurlijk eten voor 2, 3 of meer. Voor mijn voer makkelijk af te meten gebruik ik maatbekers van de hond of kat die je bij een dierenarts kan verkrijgen. Een gemiddelde geit bij mij krijg tot ongeveer een halve pot. Maar dit leer je op termijn zelf in te schatten en de body conditon score tabel (zie gezondheid) kan je hierbij helpen.

Voor bokken en gecastreerde bokken bestaat er een voer speciaal ontwikkeld voor bokken. Deze hebben een andere  minerale en vitaminen verhouding nodig in verband met hun urinestelsel. Met gewoon geitenvoer kunnen ze problemen met plassen en verstoppingen krijgen. Je vindt het niet in elke winkel, maar je kan er wel achter horen. Het merk HEDRIC feeds heeft namelijk bokkenkorrel.

Voor geiten bestaan er ook veel verschillende soorten en merken. En je hebt ook korrels voor lammetjes, drachtige dieren, melkgevende, ... . Informeer goed bij je winkel en vraag achter advies.

Likstenen ( Mineralen & Vitaminen )

Geiten hebben ook behoefte aan een liksteen. Ook hieruit kunnen ze mineralen en vitamines halen. Ze zullen deze ook enkel gebruiken als ze er behoefte aan hebben. Let op! zoek een liksteen die geschikt is voor geiten en gebruik niet zomaar een voor schapen, want geiten hebben namelijk koper nodig en schapen niet. Gebruik dus ook geen liksteen die zogezegt voor schapen en geiten is, want ook hier zit niet genoeg koper in voor de geit.

Snoepjes en extra's

Geiten kan je ook trainen en dan is het handig om een beloning te geven. Sommige mensen geven dan een beetje kroechtvoer, maar ik vind het handig om een snoepje te geven. Ik gebruik kleine paardenkoekjes of grotere die ik in stukjes kan breken.

Geiten lusten ook brood. Zorg er wel voor dat je enkel gedroogd brood geeft. En let ook op dat er geen schimmels in het brood zitten. Droog het brood in een warme, droge kamer en haal het uit elkaar. Tijdens het droogproces leg je de sneden brood best naast elkaar en niet over elkaar zodat het goed kan drogen zonder schimmelvorming. Eens het goed gedroogd is kan je ze op elkaar leggen in een doos. Voeder ze niet te veel gedroogd brood en liever niet aan gecastreerde bokken omdat dit kan zorgne voor blaasgruis en dus een verstopping kan geven.

Ze lusten ook graag appels, peren, wortelen en andere fruiten en groenten. Let wel op er zijn vaak ook giftige dingen die ze graag eten. Alles wat giftig is hangt af van in welke mate ze ervan eten. Brood en appels kan ook giftig zijn als ze er te veel van eten. Als je ze iets nieuws voert is het ook verstandig om dit langzaam op te bouwen zodat de magen kunnen wennen aan het nieuwe voer. Dus de hoeveelheid bepaalt of ze ernstig ziek gaan worden of niet. Bij die van mij heb ik al gemerkt  dat ze zelf wel weten wat slecht voor hun is en van wat ze hoeveel kunnen eten. Ik ga hieronder een lijst starten van giftige planten voor geiten. Maar ik zeg het nog is iets giftig wilt niet zeggen dat ze er meteen doodziek van gaan worden het hangt af van in welke mate ze het eten, toch is het beter om het te voorkomen dan te genezen. Ook zal ik een lijst maken met planten die goed zijn voor geiten.