Verzorging

Klauwen

Deze moeten goed verzorgt worden. Ze moeten regelmatig al eens geknipt worden. Het beste is om de geit even vast te binden, want klauwen knippen vinden ze vaak niet leuk. Eerst verwijder je het vuil tussen de klauwen. Daarna knip je de randen van de klauw gelijk met de zool. Hieronder een schets. 

Dit moet je even bekijken geit per geit, want sommige klauwen kunnen geen mooie vorm hebben. Je moet ook goed opletten voor bloedvaten. Dit is echter al moeilijk en je kan rap al eens te ver knippen. Geen probleem als dit gebeurt. Hou een compressje in de buurt en wat iso-betadine en druk deze dan tegen het bloedende deel. Klem even goed af en het bloeden zal stoppen. Blijft het echter te lang nabloeden dan kan je ook een drukverband zetten. Je drukt dan een paar compressen tegen de wonde, neem wat zacht verband en wikkel dit er rond. Als laatste wikkel je er wat vetrap rond. Zorg dat het verband stevig genoeg zit zodat het er niet af valt, maar ook niet te vast zodat het de poot afklemt. 

Als je je niet gerust voelt om dit zelf te doen, kan je dit ook aan je dierenarts vragen. De meeste dierenartsen controleren het zelf al.

Vacht

Sommige geiten rassen hebben lang haar en hier is het al wel eens aan te raden om deze te borstelen. Geiten hebben meestal kort haar en dat is gemakkelijk. Toch komt er een beetje onderhoud aan te pas. Geiten kunnen al wel eens deugd hebben van een borstel beurt. Door ze vaak eens te borstelen kan je ook huidproblemen (zie uitwendigen parasieten ) of wondes vast stellen.

In de winter maken ze ook een pluizige ondervacht aan. Naarmate het warmer wordt zullen ze hun ondervacht verliezen. Geiten schuren dan vaak tegen omheiningen, bomen, struiken,... om deze ondervacht kwijt te raken. Je kan ze hierbij helpen door ze te kammen en zo de pluizige ondervacht te verwijderen.

In mijn weide heb ik ook grote schuurborstels opgehangen waar ze tegen kunnen schuren. Deze borstels verwijderen dan ook te ondervancht.