Jack
Dit is Jack. Deze gecastreerde bok heb ik samen met zijn zusje Vanilla aangekocht. Hij is zeer aanhankelijk en slim.
Naam: Jack
Geboorte jaar:
Kleur: Palomino gevlekt
Jack heb ik gekocht vanwege zijn speciale kleur. Ik had geen behoefte aan een nieuwe dekbok en omdat ik zijn zus ook kocht en ze niet uit elkaar wou halen heb ik hem laten castreren.
In het begin was hij nogal schuw, maar nu is hij super lief. Hij komt altijd naar je toe opzoek naar eten.
Hij lijkt ook altijd stoer, maar als er iets is dat hij nog niet kent, rent hij snel naar zijn kleine zus toe. Het is altijd een mooi zicht in de weide als hij en zijn zus in de bomen klimmen. Hij is dol op takken en zal dan ook alles doen om aan eentje te geraken.
Jack is zeker gesteld op zijn blaadjes en op 18 september 2018 heeft het noodlot toegeslagen. Jack was door de oude omheining naar een paar boompjes ontsnapt. Daar heeft hij geprobeerd in de boom te klimmen om aan blaadjes te geraken. Hij is vast komen te zitten met zijn rechter voorpoot in een T-stuk van de boom. dit was een stukje van de grond af waardoor hij niet goed kon steunen op zijn achterpoten. Hij heeft omhoog gehangen aan zijn rechter poot en met zijn gewicht zal dit zeker geen deugt gedaan hebben.
Eenmaal hem uit de boom gekregen te hebben, merkte ik meteen dat hij niet wou steunen met zijn pootje. Plus als hij weg sprong op drie poten zag je zijn pootje serieus heen en weer bewegen. Nadat ik hem gevangen had en aan zijn poot wou voelen of alles oké was, merkte ik dat hij zijn pols te ver kon bewegen in de richting dat het niet zou mogen plooien en zijn gewricht daar was ook gezwollen.
Ik heb hem dan maar meteen in de koffer gezet en er mee naar de dierenarts gereden. Daar aangekomen hebben we hem meteen verdoofd om rx-foto's te kunnen nemen van zijn poot. Op de foto's konden we zien dat hij zijn polsgewricht geluxeerd had. Dit wil zeggen dat zijn gewricht uit elkaar getrokken geweest is en deze niet mooi terug op zijn plaats gekomen is. Hierbij zullen ook zijn pezen en ligamenten beschadigd zijn. Om dit op te lossen heeft hij een spalk gehad van zijn tenen tot aan zijn schouder. Bijkomend heeft hij ook pijnstillers gekregen.
Uiteindelijk heeft hij een spalk gedragen voor bijna 8 weken. In deze 8 weken is hij 2x op controle geweest voor tussentijdse rx foto's waarop we zagen dat het steeds meer vorderingen maakte. Na 8 weken was er op de foto te zien dat het volledige polsgewricht aan elkaar gegroeid was. Dit was goed nieuws, de spalk kon er eindelijk af! Het enige nadeel was dat hij de mobiliteit van de gewricht verloren was.
Geluxeerd gewricht
Aan elkaar gegroeid
Nadat de spalk eraf ging, was het zeer onwennig voor Jack om terug op zijn poot te stappen. Natuurlijk is dit normaal in het begin, want hij was al zijn spieren kwijt in die poot van zolang in de spalk te zitten en zijn poot niet te gebruiken.
Na een tijdje begon het me op te vallen dat hij wel probeerde te steunen, maar zijn poot plooide te ver door naar achter. Dit noemen ze Hyperflexie. Ik belde naar de dierenarts om dit zo goed mogelijk uit te leggen en te vragen of dit normaal was en wat ik eraan kon doen.
De dierenarts vermoeide dat ook zijn carpus 'voorknie' beschadigingen aan de pezen en ligamenten opgelopen had. Dus moesten we de carpus zien te spalken en de rest niet. Zo had hij ondersteuning voor de hyperflexie en kon hij ook de rest van zijn poot trainen om terug aan te sterken. Dit ging moeizaam. Hij wou nog steeds niet voldoende steunen op zijn poot en ik wist eerlijk gezegd niet hoe hem te stimuleren of helpen hierin.
Dus ben ik beginnen opzoeken. Natuurlijk heb je voor mensen een kinesist hiervoor. Ook in de paarden- en honden wereld bestaan er af fysiotherapeuten. Maar Jack was een geit!
Dus heb ik naar iemand gemaild die dit veel bij honden deed en ook al wel eens een kat hier en daar deed. In de mail die ik terug kreeg klonk een enthousiaste vrouw die dit zeker wou proberen bij Jack. Ik was dolblij en maakte meteen een afspraak bij haar.
En zo kwamen Jack en ik terecht Bij Canibou hondenfysiotherapie!
Jack was een zeer voorbeeldige klant en liet alles toe. Hier werden de vermoedens van de dierenarts nog eens bevestigd dat Jacks zijn pezen en ligamenten beschadigd zijn in de carpus waardoor hij geen goede ondersteuning krijgt. Dus moet hij zijn spieren trainen om dit op te vangen. Tijdens de sessies werken we voornamelijk aan het opbouwen van zijn spieren door hem te helpen met steunen op zijn poot. Door allerlei oefeningen willen we hem stimuleren om te gaan steunen. Ook krijgt hij laserbehandeling. Na 1 week thuis de oefeningen te doen merkte we bij de volgende sessie dat zijn schouder spieren er goed op voorruit gaan, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Na 2 weken begonnen we te merken dat hij zelf al meer begon te steunen op zijn poot.
In de derde week merkte ik dat Jack een wondje had aan de binnenkant van zijn carpus. Dit zag er niet zo mooi uit. Eerst leek het dat er etter in zat, maar de dierenarts wist mij te vertellen dat dit zijn pees was. Omdat hij hyperflexie heeft, duwt dit tegen zijn spalk en creëert dit een drukplek. een paar dagen later merkte ik dat zijn hyperflexie erger werd en vreesde ik dat zijn polsgewricht misschien niet sterk genoeg was en dus terug gebroken ging zijn. De dierenarts bevestigde dat dit niet het geval was, maar dat al zijn pezen en ligamenten zwaar beschadigd zijn en dus zijn poot helemaal niet kunnen ondersteunen.
Alweer zag het er niet goed uit voor Jack. We moeten zijn poot zien te fixeren op een comfortabel manier zodat hij goed kan steunen zonder alles erger te maken. Samen met de fysiotherapeute vonden we een firma die braces op maat maakt voor dieren. Deze mensen hebben we nu gecontacteerd en gaan we samen met hun kijken wat we kunnen doen voor Jack zodat hij zijn poot toch kan houden en gebruiken.
To be continued ....